Ju-Jitsu Kobudo

Ju–jitsu Kobudo             Kobudo             Ju–jitsu Kobudo

JU-JITSU KOBUDO este un sistem integrat de tehnici de luptă, în care sunt folosite atât tehnici de luptă cu arme cât şi tehnici de luptă cu mâinile libere. În limba japoneză, prin "ko" se înţelege vechi, iar prin "budo", arte marţiale (deci kobudo înseamnă arte marţiale vechi sau tradiţionale).Este sistemul care îmbină armonios tehnicile de luptă cu arme şi fără arme, un practicant de kobudo, făcând în acest fel faţă eficient oricărei situaţii conflictuale, indiferent de adversarul întâlnit. Fie că agresorul este înarmat sau posedă o forţă fizică superioară, practicantul de kobudo va ieşi învingător prin tehnica superioară şi utilizarea unor contra-tehnici adecvate. Este, în concluzie, arta marţială care îmbină tehnicile vechi cu cele moderne.

Arme Kobudo

RokushakuboBo (rokushakubo) este una dintre cele mai importante arme dintre toate cele 12 folosite în Kobudo şi se presupune că provine dintr-o unealtă folosită în trecut de indigeni la căratul apei, numită „tenbir”. Rokushakubo este un baston lung de circa 1,80 m, confecţionat dintr-un lemn de esenţă tare: stejar, fag, alun, bambus, şi care se foloseşte ca armă tradiţională în foarte multe stiluri de arte marţiale. Odată cu rokushakubo se studiază şi hanbo (jumătate de bo), un baston lung de circa 0,90-1,00 m şi jo, un baston lung de circa 1,27 m. Atât hanbo, cât şi jo sunt considerate ca fiind alternative mai practice pentru bastonul lung.

Tonfa Folosită în trecut pentru a învârti piatra de moară pentru măcinarea boabelor de orez, tonfa (întâlnită şi sub alte denumiri: toifa, tuifa, tun kuwa, sun kuwa) şi care înseamnă în traducere „cuier”, este o armă foarte cunoscută şi foarte apreciată în mediile de specialitate. Tonfa este formată dintr-un baston lung de aproximativ 50 de centimetri cu un mâner aşezat perpendicular, fixat înbaston şi prevăzut cu cap mai proeminent pentru a permite o folosire eficientă. Atât în kata, în hojo undo (kihon) cât şi în lupta liberă se folosesc două tonfe, deoarece cu una se poate bloca atacul adversarului, iar cu cealaltă se poate contraataca.

Nunchaku (sosetsukon) este o unealtă agricolă folosită la decorticarea cerealelor. Chiar şi în ţara noastră există o unealtă numită „îmblăciu” foarte asemănătoare cu nunchaku japonez, folosită de sute de ani de ţărani în agricultură. Nunchaku este compus, de obicei, din două bastoane tronconice de circa 40 de centimetri lungime, legate cu o bucată de piele sau cu o sfoară rezistentă. O variantă a nunchakului clasic este kusari nunchaku sau nunchaku cu lanţ. În acest caz, lanţul este folosit pentru a bloca atacurile de sabie. Nunchaku, dacă este folosit corect,viteza lui poate ajunge la viteza sunetului, este o armă foarte eficientă în luptă, iar loviturile aplicate unui eventual agresor pot fi chiar mortale. De aceea în majoritatea ţărilor nunchaku este considerat armă albă, iar utilizarea lui abuzivă este interzisă de legile în vigoare.

Sai este o armă metalică asemănătoare cu o sabie mică, de obicei tronconică, şi prevazută cu două braţe dispuse simetric în lateral, de o parte şi de alta a lamei principale, şi orientate spre înainte. Lama saiului nu este ascuţită iar vârful este întotdeauna bont. În kata, dar şi în lupta reală, se folosesc de obicei două sau chiar trei saiuri, astfel cu unul se blochează, iar cu celălalt se poate iniţia un contraatac. Dacă se folosesc trei saiuri, cel de-al treilea este folosit pentru aruncare. Saiul nu este o unealtă agricolă, ci a fost conceput special pentru apărare împotriva atacurilor de sabie, de lance etc. O varintă a saiului se numeştejitte sau juttes şi este identic cu acesta, cu diferenţa că, în loc de două braţe are numai unul.

Kama este o seceră, unealtă tradiţională folosită în trecut de indigenii din insula Okinawa la secerarea spicelor de orez. O astfel de unealtă întâlnim mai în toate ţările asiatice în aceiaşi formă sau în forme asemănătoare. Kama este formată dintr-o lamă ascuţită prevăzută cu un mâner din lemn, lung de circa 40-45 de centimetri. Atât în hojo-undo (kihon), în kata cât şi în lupta liberă se folosesc, de obicei, două kama. O variantă a acestei arme este kusari kama (kama cu lanţ).

Tekko sau tecchu este o armă metalică de mici dimensiuni ce se folosea în trecut la diverse munci casniceşi seamănă cu un box. Tekko are forma oval-alungită în aşa fel încât să cuprindă toate degetele de la mână (cu excepţia degetului gros), cu un mâner care se propteşte în podul palmei şi cu protuberanţe în partea frontală. Tekko este o armă care amplifică foarte mult forţa loviturii de pumn. De asemenea, datorită faptului că este confecţionată din metal, se poate folosi eficient la blocarea loviturilor de sabie.

Timbei sau timbei-rochin nu este o unealtă agricolă. Timbei (timbe) este un scut de mici dimensiuni (circa 40-45 de centimetri diametru) iar rochin poate fi o suliţă scurtă, o sabie sau o macetă. Timbei este o armă de luptă cu o tradiţie foarte veche în cultura insulei Okinawa şi se poate regăsi, într-o formă sau alta, la mai toate popoarele. Folosirea acestei arme este simplă şi uşor de înţeles, astfel cu scutul se blochează atacurile adversarului, iar cu maceta se iniţiază contraatacuri.

Suruchin (surujin) este mai degrabă o armă decât o unealtă şi este compusă dintr-un lanţ la capătul căruia sunt ataşate două greutăţi de mici dimensiuni. Se utilizează două feluri de suruchin şi anume: unul lung - naga suruchin, cu o lungime de circa 2,30-2,40 m, şi unul scurt - tan suruchin, cu o lungime de circa 1,50-1,52 m. În timpul antrenamentelor cu partener se foloseşte o sfoară mai groasă şi înnodată la capete, pentru a se evita accidentele nedorite.

Eku (ekku sau yeku) este o vâslă de dimensiuni relativ mici, folosită de pescarii indigeni atunci când ieşeau cu barca sau cu caiacul la pescuit. Eku este de diferite dimensiuni şi are două părţi, una lată de circa 1015 centimetri, care este folosită pentru a înainta prin apă şi care uneori poate avea o formă curbă şi una cu diametru circular sau aproape circular, care este e fapt mânerul vâslei. Cele două părţi sunt aproximativ egale ca lungime. Eku tradiţional este confecţionat dintr-un lemn rezistent la apă şi este de obicei vopsit sau lăcuit pentru a împiedica apa să pătrundă în lemn. În hojo-undo (kihon), în kata şi în kumite se foloseşte o singură eku. Se mânuieşte numai de mâner, cu ambele mâini, aproape identic ca bo.

Kuwa este o unealtă agricolă foarte asemănătoare sapei, folosită şi în ţara noastră, la grădinărit, la prăşitul buruienilor etc, dar de dimensiuni mai mici. Kuwa este compusă dintr-o parte metalică tăioasă, cu care se lucrează pământul şi dintr-un mâner sau o coadă lungă dintr-un lemn rezistent. Partea metalică poate fi şi sub formă de furcă, cu două sau cu trei braţe. În hojo-undo şi în kumite se înlocuieşte partea metalică a kuwei cu o piesă asemănătoare din lemn, sau din plastic, pentru a se evita eventualele accidente.

Sanchaku (sansetsukon), cunoscută şi sub denumirea de sanchaku sau sanjaku, este o armă tradiţională compusă din trei bastoane legate între ele cu lanţ sau cu o sfoară rezistentă. Deşi se aseamănă foarte mult cu nunchaku, lungimea bastoanelor este mai mare şi modul de folosire este diferit. Sansetsukon provine din artele marţiale chinezeşti tradiţionale (wu shu) şi nu este o unealtă agricolă.

Nunti este o armă tradiţională similară cu o suliţă, compusă dintr-un baston lung, identic cu rokushakubo şi prevăzut la unul din capete cu un sai în formă de svastică (manji - cu cele două braţe ale saiului orientate în direcţii diferite). În acest caz lama saiului este ascuţită pe una dintre laturi. Braţul orientat în jos poate fi folosit ca un cârlig, iar cu braţul orientat în sus se pot opri atacurile de sabie.

Bushido

CODUL BUSHIDO

  1. PRINCIPIUL ARMONIEI Nu traiti in contradictie cu legea imuabila care guvernaza viata. Cautati mereu sa armonizati interiorul si exteriorul , caci sunteti aceasta armonie. Scopul vostru trebuie sa va asigure, de asemenea, armonia, si numai asa fiind, nu renuntati niciodata la ele.
  2. PRINCIPIUL JUSTITIEI Fiti intotdeauna impartial in judecata. Nu fiti gelosi pe nimeni. Nu va lasati niciodata prada ranchiunii sau altor sentimente rele.
  3. PRINCIPIUL TENACITATII Traiti cu o concentrare esentiala pe DO si pe nimic altceva. Calea proprie este cea pe care o puteti mentine pana in ultima clipa a vietii.
  4. PRINCIPIUL FORTEI Nu fiti niciodata slab. Nu intretineti nici un regret in spiritul vostru.
  5. PRINCIPIUL AUSTERITATII Nu cautati comoditatile cu orice pret. Nu cautati satisfactiile cu orice pret. Nu fiti lacomi sau hraparet. Nu va subordonati carnii.
  6. PRINCIPIUL POLITETII Respecati-va parintii si maestrii care v-au initiat in BUDO. Respectati zeitatile si stramosii, dar nu va lasati niciodata in grija lor.
  7. PRINCIPIUL RATIONALITATII Nu va subordonati sentimentelor, nici chear sentimentului de dragoste. Nu condiserati definitiva si absoluta ordinea preferintelor. Considerati totul la fel de trecator. Nu va lasati niciodata subjugati de pasiuni materiale.
  8. PRINCIPIUL CREATIVITATII Cultivati liberatatea interioara fara a lovi niciodata nimic. Cand v-ati gasit calea, nu mai depindeti de altii pentru propriul vostru progres.