Ju-Jitsu: Arta si filozofie in tehnicile de manipulare

ju-jitsu

"Ascultam glasul poporului atunci cand spune ce vrem noi"                    
Vladimir Volkoff

 

 

In arta de manipulare cat si in arta de ju-jitsu exista o armonie perfecta, deoarece amandoua se bazeaza pe CUNOASTERE, COMUNICARE, EMPATIE, DISTRAGEREA ATENTIEI, INSELATORIE SI CONTROL. In ju-jitsu nu este posibila folosirea nici unei tehnici fara cunoasterea perfecta a adversarului. Fiecare om are un "calcai al lui Ahile", o bresa in zidul de aparare, o tehnica ce nu o stapaneste, o deplasare defectuoasa, un moment de neatentie, relaxare, sau una sau mai multe lovituri slabe.

Ca si in manipulare, aceasta bresa poate fi un punct slab, de regula un sentiment de nesiguranta, o emotie, in unele cazuri o mica placere secreta. Oricare ar fi acest punct vulnerabil, odata ce l-ai descoperit il poti transforma intr-un atu pe care sa-l folosesti in favoarea ta. In ju-jitsu se spune ca trebuie sa mergi la lupta atunci cand esti sigur ca ai sa invingi. La fel si in manipulare. Trebuie sa fii pregatit cunoscand fiecare etapa care urmeaza.

Comunicarea are un rol primordial in tot ceea ce facem, cu atat mai mult in ju-jitsu si manipulare. Pentru a invinge, trebuie sa fii profesionist. Trebuie sa urmarim cu atentie gesturile si semnalele pe care le emit in mod inconstient adversarii sau tintele, bazandu-ne pe faptul ca, intr-un procent de 75%, comunicarea este nonverbala si doar 25% verbala. Cercetatorii au descoperit peste 7.000 de semne ale mimicei fetei in comunicarea nonverbala care tradeaza cele mai mici detalii ale finteii umane. Dupa cum spunea Sigmund Freud :"Nu exista muritor in stare sa tina un secret. Daca buzele ii sunt pecetluite, flecareste cu varful degetelor;adevarul ii iese la iveala prin toti porii."
Atat cei care practica ju-jitsul cat si cei care practica manipularea pot ajunge sa impresioneze prin mestesugul lor, iar acesta nu este decat un mijloc pentru atingerea scopului.

Formula comunicarii in manipulare este identicacu tehnica de aparare si atac din ju-jitsu , fin reprezentata astfel:

ju-jitsu

Tori (reprezentand emitatorul), va ataca avand constiinta unei victorii sigure. Acesta se manifesta violent asupra unui punct, numai ca rolurile se inverseaza.
Uke ( reprezentand receptorul) devine emitator( Tori), iar de aici pana ala controlul adversarului nu mai aste decat un pas foarte mic. Tori( emitatorul ) avea senzatia ca va castiga, ca e stapan pe tehnicile sale, ca victoria apartine intr-u totul?

Raspuns : nimic mai fals! In aceasta comunicare sau atac Uke (receptorul) a devenit empatic, un lucru foarte important de a vedea prin ochii celuilalt, de a te armoniza cu atacantul sau in cazul manipularii grupul care trebuie manipulate sau al membrilor sai.
In lupta de ju-jitsu , importanta este distragerea atentiei daca Tori(emitatorul) este in echilibru si stapan pe situatie, pregatit fizic cat si psihic, Uke(receptorul) trebuie sa dea impresia invers, ca este slab, nepregatit, o victima usoara. In acest fel, captezi atentia, afectiunea, iar rezultatul atacului nu va mai fi acelasi.

Cand obligi pe cineva sa actioneze, tu esti cel care stapaneste situatia. Este intotdeauna mai bines a-ti determine dusmanul sa vina la tine, ocazie cu care isi abandoneaza propriile sale planuri, ademerindu-l cu momeli irezistibile, si apoi, fulgerator, vine atacul.

"Razboinicii priceputi ii fac pe ceilalti sa vina la ei, nu se duc dupa dansii. Acesta este principiul golului si al plinului, al alteritatii si sinelui. Cand ii determine pe dusmani sa vina la tine, se golesc de forta; atata vreme cat nu te duci tu la ei, forta ta continua sa te umple. A ataca golul cu plinul este ca si cum ai arunca cu pietre in niste oua". - Zhang Yu (Arta razboiului)

In timpul luptei sau a manipularii nu lasa situatia sa scape de sub control, determinandu-l pe celalalt sa joace cu cartile pe care le servesti tu. Oamenii se controleaza si manipuleaza mai bine atunci cand au impresia ca au libertatea de a alege. Numai astfel se vor simti stapani pe situatie , desi in realitate nu sunt altceva decat marionete ale caror sfori se afla in mana ta. In aikido este important ca strategia sa nu poata fi descifrata, forma sa fie ascunsa si miscarile neasteptate, astfel ca, pentru dusman pregatirea contraatacului sa nu fie cu neputinta. Ceea ce-i ingadui unui aikidoka bun sa cucereasca victorii fara sa sufere infrangeri, este faptul de a avea o intelepciune insondabila si un mod de actiune care sa nu lase urme. Invulnerabil este numai informalul. Inteleptii se ascund in adancul insondabilului, astfel ca sentimentele lor sa nu poata fi descifrate. Ei actioneaza insensibil astfel ca hotarele formei lor san u poata fi incalcata. Definindu-ti personalitatea si dezvaluindu-ti planurile, devii vulnerabil, in loc sa-ti precizezi pozitia, fii insensibil si insesizabil. Cea mai buna modalitate de a te apara este sa fii fluid si lipsit de forma, asemenea apei. Nu paria niciodata pe stabilitatea sau durabilitatea situatiei prezente. Totul este supus schimbarii.

Ca suport pentru cele afirmate imi amintesc o celebra fabula: "Leul, camila si vulpoiul.":
<<Un leu alerga dupa o camila fiindu-i foame, iar alaturi de el alerga si prietenul sau, vulpoiul. La un moment dat, ajung la o prapastie, peste care camila reuseste sa sara cu usurinta, ajungand pe partea cealalta. Leul, in ultima clipa, se opreste la marginea prapastiei, realizand ca nu poate sa o sara. Ajungandu-l din urma, prietenul sau vulpoiul, caruia ii era la fel de foame, crezand ca va manca ceva daca leul va prinde camila,ii spuse leului : Leule, prietene, tu care esti regele animalelor, cel mai maret , cel mai puternic si mai de temut dintre animale, sigur poti sari prapastia!(cu toate ca si vulpoiul si leul erau constienti ca nu o pot sari). Atunci leul spuse ca sigur o poate sari si el, si va ajunge camila pentru a o omori si a o manca. Facandu-si un élan puternic, leul sari dar nu a ajuns pe marginea cealalta a prapastiei, cazand in aceasta si muri. Vulpoiul vazand acestea, a coborat usor, linistit si manca din prietenul sau timp de o luna de zile.
Inselarea adversarului este urmatorul pas pana la control. "Fa pe prostul ca sa-l prinzi pe prost". Da impresia ca esti mai slab decat adversarul tau.

"Descopera punctual slab al fiecaruia, aceasta este arta de a-i imboldi vointa la actiune. Este nevoie mai degraba de iscusinta, decat de hotarare. Trebuie sa stii cum sa-l iei pe orice om in parte. Fiece act de vointa are o cauza care depinde de inclinatia fiecaruia. Toti oamenii sunt idolatri, unii idolatrizeaza faima, altii interesul propriu, cei mai multi placerea. Iscusinta consta in a cunoaste acesti idoli pentru a te folosi de ei. Daca afli motivul de capetenie al actiunilor unui om, este ca si cum ai obtine cheia vointei lui." - Baltasar Gracian(1601 – 1658)

Nimanui nu-i place sa fie luat drept prost. Tot farmecul este sa dai impresia victimelor tale ca ar fi inteligente, chiar mai mult de atat, ca te-ar depasi in intelepciune. Odata ce l-ai convins de acest lucru, nu vor banui nici un chip ce pui la cale.
Japonezii au o zicala: " Daca vrei sa omori un leu, pune-ti o masca de porc". Vanatorii, inainte stiau ca daca puneau o piele de porc isi acopereau nasul cu un rat si imitau guitatul si maraitul acestui animal, leul cel puternic crede ca ii iese in cale un biet ramator, bucurandu-se dinainte de castigul unei mese, fara prea mare efort. Numai ca cel care rade la urma este vanatorul. Aceasta masca a porcului face minuni cu oameni aroganti si excesiv de siguri pe ei insisi, asemenea leului.

Exact ca in manipulare, in ju-jitsu ultima etapa este infrangerea adversarului si a controla situatia. In aceasta lupta Tori(emitatorul) devine Uke(receptorul) dar prea tarziu, pentru ca este invins. Ca si in manipulare, iti duci tinta acolo unde vrei. Samurai pe vremuri, pe campul de lupta, duceau lupta pana la capat, nelasand raniti, stiind ca un dusman ranit poate deveni periculos. Cele mai eficiente tehnici de ju-jitsu cat si de manipulare se bazeaza pe crearea unei aparente de normalitate obiectiva, prin controlul informatiei, urmarindu-se tot timpul FEED-BACK-ul. Pentru a ascunde realitatea si obiectivele sale, atat ju-jidoka cat si manipulatorul apeleaza frecvent la analogii, farse, exploateaza cele mai ascunse temeri si dorinte ale individului, vine in intampinarea nevoilor emotionale ale acestuia pentru a-l cuceri si mai apoi, subjuga.

In concluzie, manipulati si evitati a fi manipulati.

"CINE A CASTIGAT RAZBOIUL RECE?
Occidentul, ba bine ca nu!
Si daca totusi au invins comunistii?..."

"VLADIMIR VOLKOFF"

IONEL IONITA
Presedinte Takeda Club